Co udělat z kuřecích prsou?

16. 08 2025 | 08.36

Kuřecí prsa ve smetanové cuketové omáčce: rychlá večeře pro rodinu

 Kuřecí prsa můžeme grilovat, péct, dusit, smažit i vařit. Můžeme je pak dál ještě použít do salátů, polévek, těstovin i do omáček. Důležité je dát si pozor, aby se příliš nevysušila. To docílíme jen krátkou tepelnou úpravou. Ideálně by se vnitřní teplota měla pohybovat kolem 72 °C.

  • Kuřecím prsům vcelku většinou stačí 8–12 minut na rozpálené pánvi nebo 20–25 minut při pečení v troubě na 180 °C (nebo kombinace obojího).
  • Nudličky z kuřecích prsou připravíme na rozpálené pánvi během pár minut (až maso zbělá).
  • Pokud se rozhodneme pro pomalejší pečení při nižší teplotě nebo vaření v omáčce či tažení ve vývaru, maso také zůstane krásně šťavnaté.
  • Kuřecí prsa můžeme grilovat, péct, dusit, smažit i vařit. Můžeme je pak dál ještě použít do salátů, polévek, těstovin i do omáček. Důležité je dát si pozor, aby se příliš nevysušila. To docílíme jen krátkou tepelnou úpravou. Ideálně by se vnitřní teplota měla pohybovat kolem 72 °C.

    • Kuřecím prsům vcelku většinou stačí 8–12 minut na rozpálené pánvi nebo 20–25 minut při pečení v troubě na 180 °C (nebo kombinace obojího).
    • Nudličky z kuřecích prsou připravíme na rozpálené pánvi během pár minut (až maso zbělá).
    • Pokud se rozhodneme pro pomalejší pečení při nižší teplotě nebo vaření v omáčce či tažení ve vývaru, maso také zůstane krásně šťavnaté.

    1. Jak upéct šťavnatá kuřecí prsa v troubě?

    Upéct kuřecí prsa vcelku je skvělý způsob, jak je připravit skoro bez práce. Zároveň tak zachováme jejich šťavnatost a jemnost.

    Maso můžeme jednoduše doplnit a zapéct sezeleninou, sýrem i smetanou, případně podlít a nechat pozvolna péct.

  •  

  • 2. Ponořit do omáčky, povařit

     

    Dalším oblíbeným způsobem, co z kuřecích prsou, je udělat kuřecí prsa v omáčce. Oproti běžné praxi, kdy maso nejprve orestujeme a pak vložíme do omáčky nebo je s ní rovnou vaříme, můžeme postupovat i "opačně".

     

    Nejprve připravíme omáčku a až bude hotová, ponoříme do ní na syrové maso na kousky nakrájené nebo vcelku. Nasaje chuť omáčky, pozvolna se uvaří a zůstane dokonale křehké. Tento postup se používá například při přípravě nejrůznějších kari, s úspěchem ale takhle můžeme uvařit i kuře na paprice.

    3. Naplnit, zarolovat

     

    Kuřecí prsa jsou kompaktním kusem masa, který umožňuje rozříznutí do velké souvislé plochy. Maso pak můžeme snadno plnit například šunkou, sýrem, slaninou nebo špenátem a zarolovat podobně jako španělské ptáčky

     

    Maso lze také naříznout a plnit třeba olivami, sýrem feta, sušenými rajčaty nebo směsí bylinek a másla - podobně jako kyjevský řízeknebocordon bleu.

     

    Zda maso ještě obalíme v trojobalu nebo necháme přírodní, je na nás, a odvíjí se hlavně od toho, jestli budeme maso péct v troubě nebo smažit.

     

    • Kuřecí prsa krátce povařená ve vývaru, jsou dokonale štavnatá. Můžeme je natrhat či nakrájet a podávat jako součástvydatné polévky s nudlemi třeba v asijském stylu nebo je použít do kuřecí polévky pro nemocné. 
    • Povařená kuřecí prsa jsou libová, tedy dietní a nízkokalorická, hodí se proto pro všechny diety, při kterých je potřeba omezit tuky.
    •  
  • 4. Nejlepší marináda na kuřecí maso a pak gril

    Marinováním kuřecí masozkřehne, zvýrazní se jeho chuť a zároveň ho pomáhá udržet šťavnaté. Kuřecí steak už pak potřebuje jen krátké opečení na pánvi. Zkrácení přípravy je ideální, když vaříme večeře během týdne. 

  •  

  • 5. Na nudličky

     

    Kuřecí prsa pokrájená na nudličky můžeme před restováním okořenit, naložit do marinády nebo jenom do oleje.

     

    Pokud je restujeme se zeleninou, je lepší tak učinit zvlášť - zelenina tak zůstane křupavá (brokolice, mrkev, paprika, cibule) nebo se aspoň nerozbředne (rajčata) a maso bude křehké.

     

    • Rychle restované nudličky z kuřecích prsou jsou skvělé třeba do těstovin, s rýží jako "čínu" nebo jako náplň do tortilly.
    • U kuřecích nudliček není potřeba dlouhého dušení, rychlá příprava zachová masu jeho křehkost.