Zdravotní přínosy oliv: Pomáhají při hubnutí a cuk

22. 08 2025 | 08.19

olive1-ok

 Přírodní látka obsažená v olivách a olivovém oleji se ukazuje jako účinný prostředek v boji proti obezitě a cukrovce 2. typu. Vědci zjistili, že snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje hubnutí.

 
Článek

V době, kdy svět čelí narůstajícímu problému s obezitou a s ní spojeným diabetem 2. typu, získává stále větší pozornost kyselina elenolová, která se přirozeně vyskytuje ve zralých olivách a extra panenském olivovém oleji. Její potenciál v léčbě těchto dvou rozšířených civilizačních onemocnění nedávno odhalil tým vědců z Polytechnického institutu a státní univerzity ve Virginii, který se zaměřuje na identifikaci bioaktivních látek v přírodních produktech. Výsledky svého výzkumu prezentoval na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu NUTRITION 2024 a v časopise Frontiers in Nutrition.

 

Působivé účinky

V rámci výzkumu vědci podávali myším dávky kyseliny elenolové a po několik týdnů sledovali jejich hmotnost, hladinu cukru v krvi a další metabolické ukazatele. Rovněž prováděli laboratorní pokusy na různých typech buněk, včetně jaterních a svalových, aby pochopili, jak kyselina elenolová v těle působí.

Výsledky jejich studie byly ohromující. Už po jednom týdnu vykázaly obézní myši s cukrovkou výrazný úbytek hmotnosti a lepší regulaci hladiny glukózy v krvi oproti neléčeným hlodavcům. Během čtyř až pěti týdnů se u nich snížila obezita o 10,7 %, přičemž hladina cukru v krvi a citlivost na inzulin se zlepšily na úroveň srovnatelnou se zdravými, štíhlými jedinci.

 

Účinek kyseliny elenolové na snížení hladiny glukózy lze srovnat s účinkem liraglutidu, injekčního léku na cukrovku a obezitu, jenž se v České republice používá od roku 2019. A co je ještě lepší, kyselina dokonce předčila účinnost metforminu, jednoho z nejčastěji předepisovaných perorálních léků na cukrovku 2. typu.

Tato zjištění otevírají cestu k vývoji bezpečných a levných přírodních produktů pro léčbu nadváhy a cukrovky 2. typu. Dostupné léky jsou totiž drahé a mají nežádoucí vedlejší účinky. "Naším cílem bylo vyvinout bezpečnější, levnější a vhodnější víceúčelové látky, které mohou zabránit vzniku metabolických poruch a diabetu 2. typu," vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Dongmin Liu v tiskovém prohlášení univerzity.

Jak kyselina elenolová funguje

Klíčovou roli hraje schopnost stimulovat uvolňování dvou významných střevních hormonů, jimiž jsou jednak glukagonu podobný peptid GLP-1 a dále peptid PYY. Tyto hormony zásadně ovlivňují regulaci chuti k jídlu a metabolismus. GLP-1 zpomaluje vyprazdňování žaludku, zvyšuje citlivost beta buněk na sekreční podněty, optimalizuje kvalitu sekrece inzulinu, snižuje sekreci glukagonu a omezuje produkci glukózy v játrech. Zároveň potlačuje chuť k jídlu.

PYY se uvolňuje po jídle a putuje krví až do mozku, kde se váže na specifické receptory. Tato vazba vede ke snížení chuti k jídlu a vyvolává pocit sytosti. PYY také zpomaluje pohyb potravy trávicím traktem v žaludku a střevech. Výzkumy ukazují, že myši s nedostatkem PYY trpí nadměrnou konzumací potravy a obezitou, zatímco doplnění PYY u nich obnovuje štíhlý fenotyp.

Vědci zjistili, že kyselina elenolová okamžitě stimuluje sekreci hormonů GLP-1 a PYY ve střevě, což výrazně snižuje příjem potravy. Zároveň redukuje produkci proteinu souvisejícího s agouti (AgRP), jenž se tvoří v mozku a je jedním z nejsilnějších a nejdéle působících stimulátorů chuti k jídlu. Kromě toho se zdá, že tato sloučenina má účinky podobné inzulínu a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Vše nasvědčuje tomu, že jde o synergický efekt, kdy se účinky střevních hormonů nejen sčítají, ale i násobí. To zajišťuje lepší výsledky, než jakých dosahuje samotný hormon nebo jeho agonista (látka, která ho svým působením připomíná).

 

"Celkově studie ukázala, že kyselina elenolová z oliv má slibné účinky na uvolňování hormonů a metabolické zdraví, zejména u obézních a diabetiků," zhodnotil Dongmin Liu. "Zdá se, že tato sloučenina napodobuje fyziologické podmínky stravování a přímo tak podporuje vylučování metabolických hormonů ve střevech, což pomáhá regulovat energetickou rovnováhu a metabolické zdraví."