Květáku nesvědčí dlouhé skladování, proto buďte pozorní už při nákupu. Vybírejte pevně uzavřené sněhobílé hlávky bez žlutých a hnědých skvrn, které naznačují, že byl někde delší dobu nesprávně uložený. Přivoňte si k němu: květák nesmí nijak zapáchat! Zkontrolujte i spodní stranu růžice: čistý a ještě trochu vlhký čerstvý řez znamená, že květák můžete bez obav koupit. V přihrádce na zeleninu při teplotě kolem nuly vydrží dva tři dny. Uložte ho košťálem nahoru, ponechte mu alespoň nějaké listy a spotřebujte co nejdřív.
Pokud květák nestíháte uvařit čerstvý (nebo jste ho výhodně koupili či sklidili větší množství najednou), uložte ho do mrazničky:
O prospěšnosti kvašené zeleniny jistě víte, kysané zelí ani rychlokvašky vám představovat nemusíme. Víte ale, že i kvašený květák je vitaminová bomba, a navíc vynikající křupavá příloha ke každému letnímu grilování? Hodit se vám bude menší kvasná nádoba, ale pokud ji nemáte, postačí vám i dvě skleněné lahve – jedna čtyřlitrová a jedna s objemem 0,7 l, která přesně pasuje do hrdla té velké.
Vnější tmavě zelené listy květáku se ke konzumaci příliš nehodí, zato košťál a vnitřní světlé listy, které těsně přiléhají k hlávce, rozhodně nevyhazujte!
Obalovaný smažený květák stojí na vrcholu pyramidy nejoblíbenějších receptů, s hubnutím do plavek vám ale příliš nepomůže. Naštěstí existují i jiné chutné způsoby, jak ho zařadit do jídelníčku. V poslední době si mezi příznivci nízkosacharidové diety získala velkou popularitu třeba květáková rýže a různé květákové placičky bez mouky. A je možné z něj připravit i dietní verzi smažáku, low carb pizzu, a dokonce i halušky a steaky!