Květákové placičky bez mouky Hlavní obsah

27. 08 2025 | 07.45

Květákové placičky jsou nízkosacharidové, nízkokalorické a zdravé

 Ingredience pro:

4 porce
Placičky
  • 1 ks květáku
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 ks vejce
  • 80 g ovesných vloček
  • 100 g sýra
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks tuku
Dip
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 5 g soli a pepře
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku

 

 
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte - ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

 

02.

Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobrá je i petržel či pažitka.

03.

Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova. 

 

04.

Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano...) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.