Vláčná tvarohová bábovka

28. 08 2025 | 08.14

RECEPT na dnes: Klasická nadýchaná BÁBOVKA ako od babičky poteší vaše chuťové poháriky, lepšiu ste nemali!

 Vláčná tvarohová bábovka je klasikou české kuchyně v jemnějším kabátku. Díky tvarohu zůstává déle čerstvá, má nadýchanou strukturu a příjemnou chuť. Upečte ji a sledujte, jak rychle mizí z talíře.

 

 

Jak připravit vláčnou tvarohovou bábovku

Na těsto budete potřebovat: 250 g Hery, 1 hrnek moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček kypřicího prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 6 vajec a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Dále: tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy. 
Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Silikonové formy není třeba vymazávat ani vysypávat.
  2. Změklou Heru vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Po jednom zašlehejte žloutky.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který tvoří špičky. 
  4. Do máslové pěny přidejte tvaroh, následně mouku smíchanou s kypřicím práškem a po částech sníh z bílků. Sníh vmíchávejte do těsta lehce, aby nekleslo.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a vložte ji do vyhřáté trouby. Pečte na 170 °C zhruba 55 minut. Propečenost ke konci zkoušejte špejlí. Pokud zůstane po vpichu suchá, bábovka je upečena. Pokud na ní ulpívá těsto, bábovku ještě pečte.
  6. Upečenou bábovku vytáhněte z trouby, nechte 10–15 minut stát a pak ji z formy vyklopte a nechte zcela vychladnout.
  7.