Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem

16. 10 2025 | 07.46

Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem - Proženy.cz

 Noky

  • 1/2 kg dýně
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky hladké mouky
    1
  • 1 lžička sušeného česneku
 
 
Omáčka
  • 50 g másla
    7
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 hrst parmazánu
    7
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
 
 

 
 
 
 
 
Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu v celku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.
 
K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.
 
Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.
 
Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.