29. 10 2025 | 08.23

 Nejjednodušší jablečný dezert upečete raz dva z pár běžných surovin: Sypaný koláč je vláčný, voňavý a krásně křupe
Když potřebujete rychle upéct něco dobrého, sypaný koláč je sázkou na jistotu. Stačí pár běžných surovin a osvědčený princip. Žádné hnětení ani kynutí těsta, jen rychle promíchat a upéct. S voňavými jablky připravíte výbornou svačinu nebo dezert k odpolední kávě raz dva.
Jak připravit sypaný jablkový koláč
Na 1 koláč do formy o průměru 24 cm budete potřebovat: 160 g hrubé mouky, 160 g dětské krupičky, 200 g cukru krystal, 1 sáček kypřicího prášku, 1 kg jablek (očištěných a oloupaných), 1 hrst vlašských ořechů, 125 g másla, máslo na vymazání formy a strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubou mouku či krupičku).
Jak na to? 
 
 - Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy nasekejte nahrubo.
 
 - Mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek důkladně promíchejte. 
 
 - Formu vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Pokud nemáte kokos, můžete formu vysypat hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu předehřejte na 180 °C.
 
 - Na dno formy nasypte 1/3 sypké směsi. Na sypkou směs navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek i se šťávou. Jablka posypejte nasekanými jádry vlašských ořechů.
 
 - Tuto vrstvu zasypejte druhou třetinou sypké směsi.
 
 - Na ni navrstvěte druhou polovinu jablek. Pokud máte, tak ještě jablka posypejte ořechy. Na jablka následně dejte poslední třetinu sypké směsi.
 
 - Povrch poklaďte plátky másla a koláč pečte ve vyhřáté troubě 30–45 minut dozlatova. Nechte vychladnout a koláč nakrájejte.