Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá tisíce let. Má i mnohé léčivé účinky.
Alternativní medicína si medu velmi cení a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdce a také coby přirozené projímadlo.
Med se základním rozdělením dělí na med lesní a med květový. Med květový je produktem včel medonosných chovaných v úlech, které sbírají pyl a nektar z květů. Zpravidla bývá světlé barvy, příchuť medu pak udává, kde včelař své úly postaví. Pokud například umístí úly k tymiánovému poli, včelky vyprodukují med tymiánový a podobně. V našich krajích se tak často setkáváme s květinovým medem slunečnicovým a řepkovým. Med lesní bude pravděpodobně tmavší barvy je produktem stejnokřídlého hmyzu, který konzumuje mízu ze stromů a rostlin v především v lese. Med květový bývá řádově o malinko dražší, ale také jsou mu přisuzováno více léčebných účinků.
Včelí med obsahuje:
U nás se med považuje více za lék - přírodní drogu. Ve správné výživě by se však měl ve větší míře uplatňovat i jako potravina, a to nejen v nemocnicích, ale i v jídelnách a v domácnostech.