Levandule pochází ze západního Středomoří. Je to oblíbená bylinka pro svou dlouhotrvající vůni i po usušení a také pro své léčivé účiny i schopnosti odpuzovat hmyz. Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkoztech a depresích. Pro svou schopnost zlepšit náladu byla levanule považována za antidepresivum.
Levandulové květy se používají do voňavých džemů a vyrábí se z nich levandulový ocet. Je možné vyrobit si k pečení i levandulový cukr! Několik sušených levandulových květů vložíme přibližně na týden do pískového cukru ve sklenici. Levandule cukru dodá jemnou sladkou vůni. Pokud do cukru vložíme rozmělněné čerstvé květy, levandulová chuť bude výraznější. – Takovýto cukr se používá při pečení a do dezertů.
Na co si dát pozor
Když budete užívat levandulovou silici přímo na kůži a všimnete si podráždění nebo vyrážky, přestaňte ji používat. Pokud požijete několik kapek silice – nemělo by se nic stát, ovšem lžička by už je jedovatá, silice jsou koncentrované