Šalvěj lékařská získala svůj název z latinského slova "salvare", což znamená vyléčit nebo spasit. Nejen to svědčí o všestrannosti využití této rostliny.
Šalvěj lékařská je 30 – 50 cm vysoký polokeř. Pochází ze Středozemí, ale v současnosti je populární po celém světě. Vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště – tyto požadavky dělají z šalvěje nenáročnou a poměrně oblíbenou venkovní rostlinu. U nás se šalvěji daří především na zahrádkách, kde i občas zplaňuje.
Tato bylina našla své uplatnění i v české kuchyni. Používají se jak čerstvé, tak usušené listy. Šalvěj chutná trpce, až nahořkle. Skvěle se proto hodí jak k vepřovému, tak k telecímu masu. Je také oblíbenou součástí různých omáček nebo nádivek. Výborně se hodí i k dochucení čerstvých sýrů.