Znáte oskeruši?

28. 05 2020 | 14.05

 Oskeruše je významnou, ale opomíjenou ovocnou dřevinou.

Plody oskeruší jsou velmi ceněny pro své obsahové složení. Jsou zdrojem cukrů (fruktózy 8 - 11,5 %, glukózy, sacharózy), organických kyselin, bílkovin, pektinů, taninů a minerálních látek (vápník, draslík, fosfor, hořčík, jód, bór, železo 0,76 – 0,94 % podíl). Z medicínského hlediska jsou oskeruše mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum. Lidé žijící v oblastech, kde se oskeruše pěstují, často plody využívají v lidovém léčitelství. Nejjednodušší a také nejzdravější způsob užívání je jíst zralé měkké, krémovité plody za čerstva. Myslí se také na dobytek, ještě dnes se v mnohých krajích přidávají usušené a rozdrcené plody oskeruše do sena.
Dozrálé čerstvé plody jsou sladkokyselé, šťavnaté a výrazně aromatické. Po uležení jsou výborné pro přímou konzumaci, používají se také k výrobě kompotů a marmelád. Sušené mleté oskeruše slouží k posýpce pokrmů. Plody se také lisují, z jejich šťávy se vyrábí buď čisté oskerušové víno, nebo se přidává jako příměs při výrobě ovocných šťáv, moštů a vín, kterým zachovává původní jasné barvy a aroma.

                oskeruše   oskeruše