Rebarbora má mezi zeleninou poněkud zvláštní postavení, protože má jedinečnou kyselou a přitom lehce nasládlou chuť.
Někteří lidé, kteří rebarboru v životě neviděli jako rostlinu a konzumují jí jenom v moučnících a dalších pokrmech, kde se používají nakrájené a povařené řapíky, si rebarboru mohou splést s ovocem. A Američané dokonce reveň kadeřavou řadí mezi ovoce.
Díky velmi kyselé chuti je prakticky nemožné rebarboru jíst v syrovém stavu. Téměř vždy se proto používá až po povaření a oslazení cukrem nebo se přidává jako přísada do dalších pokrmů.
U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Připravují se z nich mimo jiné moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.
Proč je rebarbora zdravá?
Proč je rebarbora nebezpečná?Kontroverzní látkou, kterou rebarbora obsahuje, je kyselina šťavelová (oxalová). Obecně se mluví o její škodlivosti, některé studie uvádějí, že tato kyselina přímo v těle porušuje iontovou rovnováhu vápníku a vápník se díky tomu z těla vylučuje.Díky obsahu kyseliny šťavelové by si rebarboru měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Rebarboru by rozhodně neměli konzumovat lidé s problémy s ledvinami, močovým měchýřem a lidé mající problémy se žaludečními kyselinami. Opatrně také na podávání dětem, těhotným a kojícím ženám.
|