Milujete vůni vánočního cukroví, která provoní celý byt či dům? A co teprve když sáhnete po oříškových moukách. Jsou zdravé, bezlepkové a plné bílkovin a prospěšných tuků. Zkuste letos upéct netradiční zdravé cukroví. Vyzkoušejte naše tipy.
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme čekankový sirup, změklé máslo či kokosový olej a jedno vejce.
Vzniklou směs hněteme tak dlouho, dokud se nespojí v těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, přidáme špetku pohankové mouky a opět promícháme.
Těsto dáme zhruba na hodinu odpočinout do lednice.
Poté ho vyválíme na pomoučeném válu a vykrajovátkem vykrájíme libovolné tvary.
Nakonec perníčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C asi 7–10 minut.
Po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou.
Mandlová mouka z jemných loupaných mandlí je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí zdravého či zcela bezlepkového pečení. Je alternativou k běžným obilným moukám. Hodí se na výrobu nízkosacharidové zdravé pizzy, domácích makronek, palačinek, raw cukroví i jako základ dortů a slaných koláčů.
Věděli jste, že:
... mandle ve skutečnosti není ořech? Jedná se o jadérko v pecce plodu, stejně jako je tomu třeba u vlašských ořechů.
... mandle jsou zásobárnou živin a prospěšných látek? Obsahují mangan, hořčík, měď, vápník, fosfor i vitamin E. Ten zamezuje ukládání cholesterolu v tepnách, čímž chrání srdce. Vysoký obsah vlákniny ve slupce pak napomáhá správnému trávení