Kukuřice

15. 01 2021 | 08.45

 Kukuřice a naše zdraví

Pochází původem ze střední Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se za účelem potravinářského využití pěstovala již v období kolem 7 000 př. n. l., odkud byla dále rozšířena do severní části Jižní Ameriky. Do Evropy se kukuřice dostala až v průběhu 16. a 17. století.

Kukuřice je zdrojem vitamínů skupiny B, tudíž příznivě ovlivňuje funkci našich orgánů a správný chod metabolismu. Dále obsahuje stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen, které mají pozitivní vliv na krvetvorbu, okysličování buněk nebo například správnou hladinu hormonů v těle. Jak už bylo výše naznačeno, v kukuřici je obsaženo určité množství glukózy, která dodává našemu tělu potřebnou energii a zvyšuje odolnost vůči stresu. Mimo jiné kukuřice obsahuje rovněž vlákninu.

Kukuřice je všestranně využívána nejen v kuchyni, některé odrůdy jsou pěstovány za účelem využití ve zpracovatelském průmyslu, další jako krmivo pro dobytek a v neposlední řadě se z kukuřice díky velkému obsahu škrobu vyrábí biopaliva. V potravinářství se z kukuřice vyrábí oleje, škrob, mouka, glukóza a další. Využívání kukuřice jako přímé potraviny je z celkové produkce pouze okrajové, přestože zájem o její přítomnost v kuchyni nepochybně narůstá.

Kukuřice je nutričně bohatá zelenina, která by jistě neměla chybět v našem jídelníčku.

                                                                        kukuřice