Co je to Ghí?
Ghí je v ájurvédě je považováno za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Jde o tzv. přepuštěné nebo také pročištěné máslo. A i když se z másla vyrábí, má trošku jiné vlastnosti. Tak za prvé neobsahuje syrovátku, vodu ani laktózu, a tak je vhodné pro ty kteří mají alergii nebo intoleranci na laktózu. Obsahuje také spoustu vitaminů, jako je vitamin A nebo E, minerálů, jako jsou třeba sodík, draslík, železo, hořčík, vápník, a fosfor, které jsou důležité pro tělo. Výborně se vstřebává a urychluje metabolismus.. Přepuštěné máslo, neboli ghí, znaly už naše prababičky. Ty si ho doma vyráběly zejména proto, že tato úprava másla měla oproti tomu klasickému, mnohem delší trvanlivost. Šlo ho skladovat ve sklenici i několik měsíců mimo lednici. A platí to dodnes.
Ghí máslo je tak ideální pomocník i při hubnutí nebo detoxu, protože urychluje trávení a zároveň pomáhá vázat různé nečistoty a jedy a odvádět je z těla rychle ven. Je také skvělým pomocníkem při úpravě hladiny cholesterolu. A to rozhodně nejsou všechny benefity přepuštěného másla!