Ghí je v ájurvédě je považováno za elixír života, protože má omlazující a regenerační účinky. Jde o tzv. přepuštěné nebo také pročištěné máslo. A i když se z másla vyrábí, má trošku jiné vlastnosti. Tak za prvé neobsahuje syrovátku, vodu ani laktózu, a tak je vhodné pro ty kteří mají alergii nebo intoleranci na laktózu. Obsahuje také spoustu vitaminů, jako je vitamin A nebo E, minerálů, jako jsou třeba sodík, draslík, železo, hořčík, vápník, a fosfor, které jsou důležité pro tělo. Výborně se vstřebává a urychluje metabolismus.. Přepuštěné máslo, neboli ghí, znaly už naše prababičky. Ty si ho doma vyráběly zejména proto, že tato úprava másla měla oproti tomu klasickému, mnohem delší trvanlivost. Šlo ho skladovat ve sklenici i několik měsíců mimo lednici. A platí to dodnes.
Ghí máslo je tak ideální pomocník i při hubnutí nebo detoxu, protože urychluje trávení a zároveň pomáhá vázat různé nečistoty a jedy a odvádět je z těla rychle ven. Je také skvělým pomocníkem při úpravě hladiny cholesterolu. A to rozhodně nejsou všechny benefity přepuštěného másla!
Přepuštěním másla se rapidně se zvýší jeho bod zakouření, tedy teplota, při které se tuk začíná přepalovat, a to z původních 150–180 °C na 200–250 °C. "Ghí je skvělé na smažení, nepřepaluje se, ale přitom si zachovává chuť a vůni másla. Ideální na nedělní řízky nebo vánočního kapra," říká foodblogerka Klára Michalová (@sklarouvkuchyni)
Říká se o něm, že má vysoce omlazující účinky, proto je vhodné ho používat jako přísadu do anti-age kosmetiky.
Ačkoliv se jedná o tuk, rychle se vstřebává do pokožky a nezanechává na ní mastný film. Doporučuje se k masážím, jako péče po holení či jako vlasovou kúra na suché a třepivé konečky.
Ghí můžete využít i při různých drobných poranění, eliminuje strie a je ideální na spáleniny, včetně těch od sluníčka.
Dvě lžíce denně se podle Ajurvédy doporučují pro posílení organismu, podporu trávení a mozkové činnosti. Pomůže i unavené a vyčerpané mysli a navíc působí jako balzám na nervovou soustavu.