Zdravý čočkový salát

10. 03 2022 | 07.14

 Obsahuje obrázek: Výborný čočkový salát

 Při snaze vytlačit z jídelníčků vysokou konzumaci masa a mléčných výrobků stále hledám nové recepty na luštěninová jídla. Problém většinou receptů s luštěninami je jejich dlouhá doba přípravy, ale pokud máte již uvařenou čočku, je tento salát hotový během pár minut. A navíc si pochutnáte

 

 

  • 150 g hnědé čočky
  • 1/2 ks mrkve
  • 1/4 ks červené cibule
  • 4 cherry rajčata
  • 1 PL sekané bazalky
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření
  • 1 stroužek česneku
  • ocet
  • 1 ČL dijonské hořčice
  • 1 ČL olivového oleje extra virgin
  • 1 ČL sezamových semínek

 

Celkový čas přípravy:  120 min

  1. Čoko namočíme do studené vody a aspoň 12 hodin bobtnat. Vodu znovu změníme.
  2. Do hrnce dáme nabobtnanou čočku, zalijeme studenou vodou a přidáme mrkev, 1 menší bobkový list, česnek a několik kuliček nového koření a pepře. Vaříme do měkka.
  3. Vařenou čočku slijeme, zbavíme koření a přendáme do mísy. Mrkev nakrájíme na kolečka a přidáme zpátky k čočce. Necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí přidáme k čočce na jemné proužky nakrájenou cibulí, rajčata, nasekanou bazalku, semínka a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, hořčicí a olejem. Vše si odpočinout a poskytnout aspoň hodinu v ledničce.