Ptačinec žabinec

16. 04 2020 | 08.10

Ptačinec žabinec, synonymum ptačinec prostřední, Stellaria media je jednoletá až dvouletá bylina s lodyhou často poléhavou a vystupující. Dorůstá výšky 5 cm až 30 cm. Lodyha je jednořadě chlupatá, většinou bohatě větvená. Listy má drobné, živě zelené, celá rostlina je lámavá a křehká jako salát. Listy má drobné, vejčité, špičaté, dolní s řapíkem, horní přisedlé a užší. Dosahují velikosti kolem 1 cm, většinou však méně. Květy má bílé, velmi drobné, kvete po celý rok, jsou-li vhodné podmínky. Kvetení závisí na tom, jestli trvá vhodná teplota, a trvání vhodné teploty je zhruba několik nad nulou po dobu zhruba několik dní. Za teplé zimy se dá najít kvetoucí ptačinec žabinec i v zimních měsících. Roste všude hojně, dává přednost vlhčím místům, která mají volnou půdu bez souvislého rostlinného pokryvu, například záhony, zastíněná místa, okraje polí.

 Ptačinec obsahuje řadu vitamínů a látek, které pozitivně ovlivňují činnost metabolismu. Blahodárně působí na kůži, kterou čistí. Pokud trpíte vyrážkami, ekzémy, lupénkou a dalšími neduhy, užívejte ptačinec v syrové formě. Podpoříte také činnost ledvin a plic, kterým ulevíte od zahlenění.

 

Používá se celá nať, s listy i květy.Díky křehkosti se je žabinec (ptačinec) skvělý na salát, polévku, nebo pomazánky. Co nezkonzumuje rodina, nechává hospodyně slepicím, nebo naseká kuřatům. Ptačinec žabinec také rádi ozobávají ptáci.

Obsahuje třísloviny, saponiny, minerální soli. Dále vitamíny (C a E), karotin, tanin, hořčiny.

močopudné účinky, podporuje metabolismus. Při revmatismu se aplikují obklady z čerstvého porostu, který po použití vracíme zemi (zakopat).

Uvolňuje hleny, zabere i na plicní a průduškové nemoci. Uděláme macerát, nebo vývar (vaříme 1 minutu, 10 minut ustát. Zentrich doporučuje žabinec (vývar) do vína. Užívá se 2x denně 200 ml.

                                            Ptačinec