21. 04 2022 | 08.23

Pečené kousky květáku představují jeden z nejlepších způsobů, jak květák zpracovat. Bohaté ochucení, zkaramelizované konce a celková křupavost při každém kousnutí si podmaní i ty největší odpůrce této úžasné zeleniny.
- 1 celý květák
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- šťáva z půlky citrónu
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky chilli nebo sušených chilli kousků
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
Celkový čas přípravy: 50 min
- Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečícím papírem.
- Květák omyjte, rozkrájejte na jednotlivé růžičky a vložte do velké mísy. Polijte olivovým olejem, sójovou omáčkou, citrónovou šťávou, posypte vším kořením, nastrouhaným česnekem a důkladně promíchejte, aby byly všechny kousky květáku obalené. Přemístěte na připravený plech a pečte 35-40 minut, dokud květák nezačne lehce hnědnout. V průběhu párkrát promíchejte, aby se růžičky opekly ze všech stran a byly o to více křupavé.
- Podávejte teplé. Skvěle se hodí k volskému oku, masu nebo jen tak samotný jako skvělá svačinka. Dobrou chuť.