Lahodné domácí dipy

22. 04 2022 | 07.52

 Plné bylinek, čerstvé a chutné. To jsou dipy a omáčky ke grilovanému masu či zelenině, které si připravíte sami z několika málo základních surovin. Nebojte se experimentovat, vaše chuové buňky jsou dobrým poradcem!

 

Kari dresink

  • 250 ml bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce majonézy
  • svazek jarní cibulky
  • špetka soli a pepře

Jogurt smíchejte s majonézou, ochute kari, špetkou soli a na kolečka nakrájenou cibulkou. Dochute, důkladně promíchejte a nechte alespoň půl hodiny vychladit v ledničce. Hodí se k pepřovým steakům, grilovaným bramborám se slaninou a ke grilovaným houbám.

Tex-Mex dip  Smetanový česnekový dip Estragonová domácí majonéza

 

Tex-Mex dip

  • 200 g nakládaných oloupaných rajčat
  • 1 malá cibule a 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika a 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml vývaru
  • cukr, sůl, pepř, špetka chilli, petrželka

Rajčata pomačkejte. Oloupanou cibuli a česnek najemno posekejte.Papriku a feferonku rozpulte, odstraňte semínka a nakrájejte na drobné kostičky nebo najemno nasekejte. Asi 15 minut povařte s protlakem a vývarem. Dochute a podávejte třeba k hamburgerům.

Smetanový česnekový dip

  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • sezamová semínka
  • sůl a limetková kůra na dochucení

Smetanu, česnek, sůl a kůru promíchejte. Podávejte posypané nasucho opraženými sezamovými semínky. Skvělé k jakémukoli grilovanému masu a zelenině (i čerstvé). Výborně chuově doplní například kebaby z mletého jehněčího masa.