Barevná krémová polévka

24. 04 2022 | 06.51

 Obsahuje obrázek: Barevná krémová bramborová polévka

máslo 2 PL
cibule 1 ks
větší, nakrájená nahrubo
mrkev 3 ks
střední, oloupané a nakrájené nahrubo
celer 2
nakrájené
mouka ječná 2 PL
lze nahradit hladkou
vývar zeleninový 500 ml
nebo víc podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
brambory 5 ks
střední, varný typ B, C, oloupaných a nakrájených na kostky
smetana na vaření 200 ml
zakysaná smetana 4 PL
 
 
 Na másle orestujte všechnu zeleninu dozlatova a dovoňava. Zasypte moukou a pozvolna chvilku opékejte a míchejte. Když ucítíte vůni zlatavé jíšky, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a vhoďte brambory. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory dokonale měkké.
 

2Mezitím si připravte posypku – opečte na části másla mrkev a na dalším másle nechte zkaramelizovat cibuli, nastrouhejte sýr, nakrájejte zelenou cibulku či pažitku.

3Polévku v hrnci rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a promíchejte, podle potřeby můžete polévku zředit dalším vývarem nebo vodou. Dosolte a opepřete a podávejte se lžící zakysané smetany a s barevnou posypkou.