Marinády na grilované maso

11. 05 2022 | 07.03

 Obsahuje obrázek: Marinády na grilování – recepty, které pomohou zvýraznit chuť masa

A jak vyrábět marinády na grilování? Jednoznačně se vyhněte soli. Ta by totiž z masa vytáhla vodu a pokrm by po ugrilování byl suchý. Sůl můžete použít až po samotném grilování. Nedoporučuje se používat také různé směsi grilovacího koření, které většinou obsahují nezdravé množství soli.

Často se také stává, že maso bývá marinováno do zvláštní směsi hořčice, kečupu, česneku, cibule, která je zalita velkým množstvím oleje. Na to však pozor. Jednak naprosto přebijete chuť samotného masa, která se dá zvýraznit třeba jen čerstvými bylinkami. A za druhé, pokud grilujete na ohni (gril na dřevěné uhlí či brikety) a máte maso naložené ve spoustě oleje, zvyšujete tím odkapávání tuku do ohně a tvoření škodlivých látek, které vám rozhodně neprospějí.

 

Jak dlouho se má maso v marinádě nechat uležet?

To záleží na druhu masa. Drůbeží maso a ryby naložené do marinády na grilování stačí nechat uležet tři hodiny. Vepřové maso je dobré nechat odpočinout alespoň půl dne, stejně jako v případě hovězího masa je však ideální maso nechat ležet v marinádě do druhého dne. A ještě rada na závěr - před grilováním včas vyndejte maso z chladničky, aby neutrpělo tzv. teplotní šok.

Proč používat marinády na grilování, když si ho koupit maso už naložené?

Zaprvé je to neekonomické. Naložené maso vás v obchodě vyjde dráž než nenaložené. Rozhodně tedy ušetříte, neboť čerstvé bylinky z vašeho květináče, trocha olivového oleje a špetka koření vás přijde velmi lacino. A za druhé u vlastní marinády na grilování budete vědět, co jíte. Prodávaná již naložená masa obsahují většinou velké množství soli, kterou je dobré konzumovat v omezené míře. Navíc jak už bylo řečeno, sůl maso vysušuje, tudíž požitek z grilovaného pokrmu nemusí být úplně pozitivní. Také vám marináda nemusí chutnat, což se při vlastní přípravě nemůže stát – do marinády na grilování totiž dáte jen to, co máte rádi. Ale rozhodně se nebojte experimentovat. A nyní už přejděme k samotným receptům na marinády na grilování.

  • Bylinková marináda na steaky

  • 3 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián, šalvěj
  • špetka pepře 

Všechny ingredience smíchejte dohromady, česnek prolisujte a do marinády na grilování uložte maso. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete samozřejmě použít sušené. Nedodají ovšem masu takovou chuť a vůni jako bylinky čerstvé.

  • Pikantní hořčičná marináda

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • čerstvé bylinky – bazalka, petržel, pažitka

Zdá se vám, že tento recept obsahuje málo ingrediencí? V jednoduchosti je síla! Smíchejte tyto věci, naložte do nich maso a těšte se na výsledek, který stojí za to.

  • Pikantní marináda s chilli papričkami

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml rajčatové šťávy
  • ½ lžíce worcestrové omáčky
  • 2 chilli papričky
  • citrónová šťáva
  • lžička cukru
  • stroužek česneku