Kyselé zelí - vitamínová bomba pro každého

27. 10 2020 | 07.37

 Podle odborníků je syrové, anebo i kysané zelí jednou z nejzdravějších potravin. Kysané zelí je mimořádně vhodné pro každého: zdravé či nemocné lidi anebo i jako součást diety.

Málokomu je známo, že zelí je nejdéle pěstovaná zelenina – pěstuje se už více než 4 tisíce let. Jeho pravlastí je západní pobřeží Středozemního moře a pobřeží Atlantického oceánu. Ve starověkém Egyptě přisuzovali zelí božskou sílu a stavěli mu dokonce oltáře. Kysané zelí a jeho příznivý vliv znali už i staří Řekové a rovněž staří Římané. Používali ho k léčbě žaludečních vředů a moru.

Kysané zelí – bohatý zdroj výživy

Kysané zelí je bohaté hlavně na beta-karoten (provitamín A) a vitamín C. Dále obsahuje významné množství vitamínů B, E a K.

Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Nachází se v něm rovněž vápník, fosfor, železo, zinek a magnézium, dále stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra.

Zanedbatelný není ani fakt, že kysané zelí je bohaté také na protinádorové a antibioticky působící fytochemikálie (bioaktivní látky nacházející se v rostlinách), životodárné enzymy, na aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej.

Proč je kysané zelí přínosnější pro zdraví než čerstvé?

  • Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C, než zelí čerstvé. Kysané zelí už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou – vitamín B9 – který zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

  • Kysané zelí je bohaté na vitamín K. Sto gramů kysaného zelí obsahuje dvounásobek doporučené denní dávky vitamínu K. Napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

  • Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů komplexu B), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí - díky svému mimořádně vzácnému složení - univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody pomocí zelí jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

 Jaký příznivý efekt má kysané zelí a jeho konzumace na zdraví člověka:

  • zvyšuje toleranci na stres;

  • přispívá k duševní rovnováze a dobré náladě;

  • pozitivně ovlivňuje činnost každého svalu v těle, včetně svalů střev a srdcového svalu;

  • posiluje imunitu;

  • má omlazující účinek;

  • napomáhá tvorbě červených krvinek;

  • účinně účinkuje proti revmatoidní artitidě;

  • pomáhá detoxikaci organismu;

  • snižuje krevní cukr;

  • chrání proti vzniku nádorů;

  • zelná šťáva má příznivý účinek na některé žaludeční a dvanácterníkové vředy.

Poznámka: Syrové kysané zelí v množství 100 – 150 g a jeho každodenní konzumace se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.