Podle odborníků je syrové, anebo i kysané zelí jednou z nejzdravějších potravin. Kysané zelí je mimořádně vhodné pro každého: zdravé či nemocné lidi anebo i jako součást diety.
Málokomu je známo, že zelí je nejdéle pěstovaná zelenina – pěstuje se už více než 4 tisíce let. Jeho pravlastí je západní pobřeží Středozemního moře a pobřeží Atlantického oceánu. Ve starověkém Egyptě přisuzovali zelí božskou sílu a stavěli mu dokonce oltáře. Kysané zelí a jeho příznivý vliv znali už i staří Řekové a rovněž staří Římané. Používali ho k léčbě žaludečních vředů a moru.
Kysané zelí je bohaté hlavně na beta-karoten (provitamín A) a vitamín C. Dále obsahuje významné množství vitamínů B, E a K.
Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, který je pro lidský organismus velmi důležitý. Nachází se v něm rovněž vápník, fosfor, železo, zinek a magnézium, dále stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra.
Zanedbatelný není ani fakt, že kysané zelí je bohaté také na protinádorové a antibioticky působící fytochemikálie (bioaktivní látky nacházející se v rostlinách), životodárné enzymy, na aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej.
Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí - díky svému mimořádně vzácnému složení - univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody pomocí zelí jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.
Jaký příznivý efekt má kysané zelí a jeho konzumace na zdraví člověka:
Poznámka: Syrové kysané zelí v množství 100 – 150 g a jeho každodenní konzumace se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.