Rýžové nudle s kokosovým kari

21. 09 2022 | 07.19

 Rýžové nudle s kokosovým kari - Do 10 minut na talíři

 Výhodou rýžových nudlí je blesková rychlost jejich přípravy. Smíchat je s orestovanou zeleninou ochucenou kari a kokosovým mlékem je výborný, osvědčený a jednoduchý recept. Bez lepku

 Budete potřebovat

  • Široké rýžové nudle
  • Směs zeleniny ( např. pórek, mrkev, jarní cibulka, bambusové výhonky, hrášek, salát, fazolové lusky)
  • arašídy nebo kešu
  • kokosový olej (nebo jiný)
  • kari koření (nebo pastu)
  • kokosové mléko
  • na ozdobu čerstvý koriandr (nebo petržel, pažitku atd.)

 

Kdo chce, může zeleninu doplnit o bílkovinu v podobě orestovaného masa, ryb, tofu, krevet nebo vejce.

 Postup

  1. Jako první dám na pár minut namočit do studené vody rýžové nudle.
  2. Mezitím na pánvi na sucho orestuji nesolené a nepražené arašídy. Na 1 porci asi 1 lžíci. Dám je z pánve pryč.
  3. Na té samé pánvi na oleji zprudka orestuji zeleninu, aby zůstala křupavá. Ochutím kari kořením, případně kari pastou, zaliju kokosovým mlékem a krátce společně prohřeji. Někdy přidám i trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo chilli navíc.
  4. Nudle vložím do vroucí vody a podle návodu asi 3 minuty povařím. Je potřeba si udělat zkušenost a hlídat je, aby se nerozvařily. Nudle scedím přes sítko a propláchnu studenou vodou.
  5. Nudle přihodím do pánve, opatrně promíchám s omáčkou a opraženými arašídy. Chuť skvěle doplní čerstvý koriandr.

Rychlé, jednoduché, výborné!

Široké rýžové nudle dnes seženete téměř v každém obchodě. Já je nejraději kupuji rovnou na tržnicích nebo ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami.