12. 11 2022 | 08.41

Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky
Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.
Ingredience:
- Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g zakysané smetany
250 g studeného másla
- Na náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání (30 %+)
1/2 lžičky skořice
2 lžíce medu
Postup:
- Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.
-