Vánoční svátky jsou obdobím návštěv, veselí a také konzumace velkého množství dobrého jídla. Velmi jednoduše se pak stane, že vás přepadnou nečekané a nepříjemné zažívací potíže. Kombinace tučných jídel, alkoholu a sladkého cukroví udělá své. Jak reagovat, když se nečekaně vyskytnou takovéto zdravotní problémy? Zkust tipy, jak jim předejít, a když nastanou, jak si ulevit.
Pálení žáhy je nejčastější problém, se kterým se v období Vánoc setkáváme. K pálení žáhy dochází, když kombinujeme a konzumujeme velké množství jídla. Žaludeční kyseliny se pak vracejí ze žaludku do jícnu a způsobují ono pálení. Takto překyselený žaludek může vyvolat silnou bolest za hrudní kostí, někdy až podobnou infarktové bolesti. Jezte proto zejména o Vánocích s rozmyslem a nepřehánějte to s nevhodnými kombinacemi. Pokud vás pálení žáhy trápí častěji, pořiďte si do domácí lékárničky pastilky proti pálení žáhy
Nafouklé břicho, časté říhání, plynatost či křeče jsou hlavní příznaky nadýmání. Za všechno mohou nahromaděné plyny, vzniklé ve střevech činností bakterií, které všechny snědené vánoční dobroty zpracovávají. Pokud se chcete nadýmání o svátcích vyhnout, vypusťte ze svého vánočního jídelníčku luštěniny, čerstvé kynuté těsto či smažená jídla. Přepadnou-li vás tyto potíže, dejte si bylinkový čaj s příměsí heřmánku, máty, meduňky nebo fenyklu. Zkuste Leros Natur Zažívání bylinný čaj, který příznivě ovlivňuje metabolické procesy v zažívacím traktu a zklidní váš žaludek. Můžete zkusit také teplou koupel k uvolnění oblasti břicha a střev nebo přiložit termofor Termofor č. 2,5
Nepříjemný tlak v břiše, křeče, tuhá stolice, nadýmání, únava, nechutenství a někdy také bolest hlavy či pocit na zvracení. Důvodů pro vznik zácpy může být velké množství, ale během vánočních svátků mezi nejvýznamnější příčiny patří strava chudá na vlákninu a olejniny a také slabý pitný režim. Pokud vás tento nepříjemný stav přepadne, než poběžíte do první lékárny pro projímadla, zkuste nejdřív přirozené způsoby, které podpoří činnost střev. Projímavé účinky mají švestky, jablka, fíky či sušené meruňky. Pomoci mohou také probiotika, jež jsou v zakysaných mléčných výrobcích či kvašené zelenině. Pokud trpíte na zácpu častěji, zkuste užívat pravidelně Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina, které je dobrým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Do svého jídelníčku také zařaďte pravidelně vločky v podbě müsli, zkuste Topnatur Müsli srdcem paleo & kokos, jež mají vysoký obsah vlákniny.