1. 01 2023 | 08.44

Halušky z mouky
K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl.
- Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou.
- Vypracujeme měkké těsto - ani husté ani řídké.
- Větší množství vody včas uvedeme do varu - těsto by před vařením nemělo dlouho stát, protože stáním řidne.
- Můžeme nejprve uvařit kousek těsta na zkoušku, teprve pak dáme vařit další halušky.
- Halušky protlačujeme do vody buď přes síto k tomu určené (haluškovač), nebo dáme těsto na prkýnko a nožem oddělujeme kousky, které vhazujeme do vody.
- Halušek nevaříme naráz mnoho, aby se voda příliš neochladila a halušky se nerozvářely.
- Když halušky po chvíli vyplavou, scedíme je nebo vytahujeme.
- Uvařené halušky omastíme a přidáme kysané zelí, uzeninu, smaženou cibulku nebo brynzu.

Postup přípravy

