Vdolky

7. 01 2023 | 07.44

 

 Obsahuje obrázek: Vdolky: výborné domácí vdolečky podle naší babičky, vdolky v troubě│víkendové pečení

Recept na výborné domácí vdolky od babičky pečené v troubě. Jsou to obyčejné venkovské vdolky pečené z kynutého těsta. Podle chuti je můžeme upéct v troubě, na litinovém tálu na plotně nebo je usmažit na pánvi.

Suroviny

  • 1 kg polohrubé nebo hladké mouky
  • 50 -100 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce, žloutek do těsta (bílek na potření)
  • kostka droždí
  • 0,5 – 0,75 l mléka
  • lžička soli

Kvásek

Začneme tím, že si uděláme kvásek. Rozdrobíme do misky droždí, promícháme jej s cukrem, troškou vlažného mléka a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě 15 – 20 min vzejít.

Kynuté těsto

V míse smícháme mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a kvásek. Vlažné mléko přidáváme postupně.

Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme je vykynout na teplém místě.

Z mísy vykynutého těsta odkrajujeme kousky těsta, ze kterých tvarujeme jednotlivé vdolky. Dáváme je na vál posypaný moukou. Rukou z nich zakulatíme malý bochánek, ten zploštíme uděláme uprostřed důlek a dáme je na plech vyložený pečícím papírem.

 

 
 
Vdolky z kynutého těsta.

Na plechu je necháme znovu vykynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem, popřípadě jen oslazeným mlékem.

Hotové vdolky podáváme potřené povidly a šlehačkou nebo třeba posypané strouhaným tvarohem a s kysanou smetanou. Potřít a ozdobit si je může každý podle své chuti.

Pečené vdolky můžeme udělat také naslano. V takovém případě je po vykynutí na plechu potřeme a posypeme mákem nebo kmínem a solí.

Vykynuté vdolky pečeme dozlatova na plechu v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 min.

 

Zdravější jsou vdolky pečené v troubě nebo na litinovém tálu na plotně.

Dáváme-li přednost vdolkům smaženým, můžeme je na pánvi zlehka dozlatova usmažit. Opět záleží na tom, co komu více chutná.