Bílkoviny a hubnutí

22. 02 2023 | 07.29

 Bílkoviny jsou základními stavebními kameny v našem těle, najdeme je jako součást svalů, buněk nebo i hormonů. Utvářejí buňky a starají se také o jejich obnovu a potažmo pak regeneraci celých tkání.  Pro náš organismus jsou nepostradatelné.

 dostatek bílkovin - co jsou bílkoviny

Jejich význam bývá často podceňován a zdaleka ne všichni máme z pohledu bílkovin jídelníček plnohodnotný. Během života si procházíme různými obdobími, kdy je příjem bílkovin zásadní a důležitější než kdy jindy – dětství, těhotenství, období kojení či období redukce váhy. V tyto chvíle jsou bílkoviny naprosto nepostradatelné a určují, jak se naše tělo s nastalou situací vypořádá. Třeba tak, že nebude mít hlad.

Je hned několik důvodů, proč na bílkoviny v jídelníčku zapomínáme nebo se jim vyhýbáme.

  • Často na potraviny bohaté na bílkoviny nemáme jednoduše chuťKonzumace masa jako nejbohatšího zdroje bílkovin není pro spoustu z nás samozřejmostí. Mnohým z nás nechutná červené maso, není nám příjemný ani pohled na maso syrové.
  • Někteří z nás řeší etickou a ekologickou otázku konzumace masa a potravin pocházejících od zvířat. V jídelníčku pak cíleně omezují nejen maso, ale veškeré živočišné produkty – tedy významné zdroje bílkovin, včetně těch esenciálních, které jsou pro organismus nepostradatelné a na jejichž dostatečném příjmu z potravy jsme závislí.
  • Komplikovaná a zdlouhavá je občas příprava luštěnin. Jejich příjmu se tak vyhýbáme, abychom si přípravu jídla zjednodušili.
  • Kravské bílkoviny či mléčný cukr (laktóza) jsou složkami potravy, na které má nemalá část populace alergii nebo je netoleruje dobře. Naštěstí už dnes na trhu najdeme jejich alternativy.

Máme-li rádi lehké sladké snídaně, můžeme místo běžného jogurtu či mléka zvolit jogurty typu skyr bohaté na bílkoviny, popř. tvaroh či sýr Cottage (ten chutná výborně naslano i nasladko).
Dáváme-li přednost slaným snídaním, pak si pohlídáme kvalitu uzenin a vybíráme šunky s vysokým podílem svaloviny (nejvyšší jakosti). U polotvrdých a tvrdých sýrů volíme ty méně tučné, které obsahují i více bílkovin.

Do oběda i večeře vždy patří i potraviny významně obsahující bílkoviny, a to ideálně živočišného původu. Součástí těchto chodů by tedy vždy mělo být maso, rybí maso, vejce, popř. rostlinné zdroje, jako jsou luštěniny. Vyhýbáme-li se živočišným produktům, pak nesmíme zapomenout na už zmíněné luštěniny nebo rostlinné alternativy – sójové maso, tofu, seitan, tempeh apod.
Významnou potravinou, co se bílkovin týče, jsou také semínka a ořechy. Ty v obědě a večeři zastoupí jak zdroj kvalitních tuků, tak i bílkovin.

ANO

  • neochucené zakysané výrobky (jogurty, kefíry, acidofilní mléka), tvarohy, sýry měkké (Lučina), polotvrdé i tvrdé – do cca 35 % t. v s., sýry typu Cottage, mozzarella, tvarůžky


NE

  • ochucené jogurty, jogurtová mléka a ochucená, slazená mléka, mléčné dezerty, pudinkové dezerty


OBČAS

  • příliš tučné sýry (Gouda, Niva, Hermelín)

 

Maso
  • Ideálně zařazujte všechna masa, tedy červená, bílá i rybí masa.
  • Vybírejte podle stravitelnosti, možností přípravy a dostupné kvality.
  • Je-li možnost, orientujte se na masa pocházející z malých, domácích chovů.
  • U ryb vybírejte kvalitní dodavatele, preferujte ryby čerstvé a klidně i domácí.   

Mořské plody
  • jsou také zdrojem bílkoviny. Zde pozor na možné alergie.
Rostlinné bílkoviny
  • pro vegetariány a vegany jediná forma bílkovin – luštěniny, sójové maso, sója (boby), tofutempeh, seitan apod. Negativa – často jde o vysoce zpracované potraviny.
 
Jiná forma zařazení bílkovin
  • chia a jiná semínka (dýně, mák, sezam, slunečnice, lněné s.) a ořechy (mandle, pistácie, arašídy) – zde pozor na vysoký podíl tuků, se kterým je nutno počítat.