Bílkoviny jsou základními stavebními kameny v našem těle, najdeme je jako součást svalů, buněk nebo i hormonů. Utvářejí buňky a starají se také o jejich obnovu a potažmo pak regeneraci celých tkání. Pro náš organismus jsou nepostradatelné.
Jejich význam bývá často podceňován a zdaleka ne všichni máme z pohledu bílkovin jídelníček plnohodnotný. Během života si procházíme různými obdobími, kdy je příjem bílkovin zásadní a důležitější než kdy jindy – dětství, těhotenství, období kojení či období redukce váhy. V tyto chvíle jsou bílkoviny naprosto nepostradatelné a určují, jak se naše tělo s nastalou situací vypořádá. Třeba tak, že nebude mít hlad.
Je hned několik důvodů, proč na bílkoviny v jídelníčku zapomínáme nebo se jim vyhýbáme.
Máme-li rádi lehké sladké snídaně, můžeme místo běžného jogurtu či mléka zvolit jogurty typu skyr bohaté na bílkoviny, popř. tvaroh či sýr Cottage (ten chutná výborně naslano i nasladko).
Dáváme-li přednost slaným snídaním, pak si pohlídáme kvalitu uzenin a vybíráme šunky s vysokým podílem svaloviny (nejvyšší jakosti). U polotvrdých a tvrdých sýrů volíme ty méně tučné, které obsahují i více bílkovin.
Do oběda i večeře vždy patří i potraviny významně obsahující bílkoviny, a to ideálně živočišného původu. Součástí těchto chodů by tedy vždy mělo být maso, rybí maso, vejce, popř. rostlinné zdroje, jako jsou luštěniny. Vyhýbáme-li se živočišným produktům, pak nesmíme zapomenout na už zmíněné luštěniny nebo rostlinné alternativy – sójové maso, tofu, seitan, tempeh apod.
Významnou potravinou, co se bílkovin týče, jsou také semínka a ořechy. Ty v obědě a večeři zastoupí jak zdroj kvalitních tuků, tak i bílkovin.
ANO
NE
OBČAS