Domácí máslové croissanty
21. 03 2023 | 07.24

Ingredience
- 440 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 80 ml vlažné vody
- 180 ml mléka
- 22 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 5 g soli
- 55 g másla, změklého
Náplň
Na potření
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Rozpusťte droždí ve vlažné vodě a přilijte do moučné směsi.
- Přidejte vejce a mléko. Dobře promíchejte a přidejte máslo. Vpracujte máslo do těsta tak, aby bylo těsto hladké a viskózní. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na hodinu vykynout.
- Z vykynutého těsta lehce vytlačte vzduch a rozdělte jej na poloviny. Každou část těsta poté rozválejte na pomoučeném povrchu na kruh o průměru přibližně 43 cm. Pomocí lžíce rozprostřete na těsto změklé máslo. Poté těsto nakrájejte na 16 trojúhelníků – podobně, jako když krájíte pizzu. Stejný postup zopakujte s druhou polovinou těsta.
- Postupně zamotejte každý trojúhelník do croissantu. Začněte od základny a dorolujte ke špičce trojúhelníku.
- Hotové croissanty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je ještě 20 minut kynout.
- Rozpusťte máslo a povrch croissantů jím potřete.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Pečte přibližně 14 až 18 minut nebo dozlatova. Nechte croissanty vychladnout a můžete servírovat.