Pekingské zelí je jedinečnou surovinou na přípravu salátu. Velmi dobře se krájí, má svěží a jemnou chuť. Krásně křupe, ale přitom se dobře kouše. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou, vařenými vajíčky, sýry, šunkou a s jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Pekingské zelí dobře opláchneme pod tekoucí vodou, jde to skvěle pod sprchou, a necháme okapat. Listy nakrájíme nadrobno a promícháme s další sezónní zeleninou. Určitě nám budou chutnat kombinace s plodovou zeleninou (rajčata, různobarevné papriky, okurky). Přidat můžeme i cibuli a na jaře ředkvičky.
Kromě zeleniny do salátu přidáme jednoduchou zálivku (voda, olej, ocet nebo citronová šťáva, sůl, pepř, voda), případně ji ještě doplníme jogurtem či zakysanou smetanou. Zálivka se postará o správnou chuť a jemnost salátu. Nic dalšího není potřeba, ale pokud chceme salát ještě vylepšit, máme více možností.
Salát s vejci, sýrem nebo uzeninou je sytý a výborně se k němu hodí pečivo. Moc dobře bude chutnat s bagetami, dalamánky nebo jiným pečivem.