Květy pažitky

18. 06 2023 | 06.48

 Udělejte si vlastní ocet z pažitkových květů.

 

 

Zaštipujete poupata pažitky? Anebo vám záhon či květináč září fialkovo růžovými květy? I květy pažitky lze v kuchyni a na zahradě použít. 

Pažitka je jedním z nejběžnějších zelených koření u nás. Petrželka a pažitka na našem balkoně nikdy nechyběly. Příjemně štiplavá chuť pažitky vynikne i na obyčejnéch chlebu s máslem nebo míchaných vajíčkách, ale to všechno znáte. Do české kuchyně prostě patří.

Nejde sice o zázrak a všelék, ale pažitka se může pochlubit vitamíny K, C, A, vápníkem, draslíkem a kyselinou listovou. Látky obsažené v pažitce jsou také předmětem zkoumání pro své možné protirakovinné účinky, prevenci srdečních chorob, zlepšení kognitivních funkcí či léčbu depresí.

 A konečně nejen duté listy, ale i květy pažitky jsou jedlé. Dekorativní květ je obvykle růžový až fialový, a pokud nebudete květní pupeny odštipovat, můžete je průběžně sklízet celou sezonu. Jedlý květ pažitky můžete použít do salátů či k dekoraci vařených brambor, kaše nebo si z nich vyrobte pesto. Květy se dají také dobře použít na domácí delikátní ocet s pažitkovými květy či máslo. Pokrmy s květy pažitky nejen dobře chutnají, ale také lákavě vypadají. 

Pažitkové máslo budete mít hotové za pár minut. Dvě změklé kostky másla promíchejte s šesti na části rozdělenými květy, několika většími jemně nakrájenými stonky (podle vaší chuti) a špetkou soli. Směs zlehka, ale důkladně promíchejte a v nádobce nebo formičce nechejte v lednici dobře vychladit. Máslo spotřebujte během jednoho týdne nebo nechte zmrazit.