Cibule je tvořena z 89% z vody, 9% ze sacharidů a 2% z vlákniny. Tuk a bílkovina je v cibuli jen ve velmi malém množství. Cibule obsahuje málo kalorií a zároveň dodá našemu tělu spoustu vitamínů a minerálů včetně antioxidantů. Cibule tak právem patří mezi nejzdravější potravinu na světě.
Cibule obsahuje:
Když loupete cibuli, tak vážně není proč brečet, jelikož má cibule opravdu silné účinky na naše zdraví. Už v Egyptě před tisíci lety věděli o účincích cibule a dokonce ji používali při posvátných rituálech. Cibuli můžeme konzumovat syrovou (syrová cibule je nejlepší pro zachování všech důležitých látek), pečenou a nejčastěji smaženou. Mezi hlavní pozitivní vlastnosti cibule jsou její antibakteriální účinky a velký obsah antioxidantů.
Cibule obsahuje flavonoidy, které pomáhají při prevenci proti mrtvici a také proti kardiovaskulárním onemocněním. Mimořádně cenný flavonoid v cibuli je takzvaný quercentin, který má řadu pozitivní účinků na naše tělo. Podle studií zlepšuje zdraví prostaty a snižuje krevní tlak.
V červené cibuli můžeme nalézt antokyan, který chrání naše tělo před srdečním onemocněním a dokonce i cukrovkou.
Antioxidanty pomáhají při boji proti volným radikálům, které urychlují stárnutí buněk. Málo antioxidantů a příliš mnoho volných radikálů může časem způsobit v těle řadu zdravotních problému (v některých případech může vzniknout i rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění).
Polyfenoly obsažené v cibuli působí podobně jako antioxidany proti volným radikálům. Ničením volných radikálů se zlepšuje náš imunitní systém a zmenšuje se riziko výskytu řady onemocnění.
Cibule má navíc i bakteriální vlastnosti a pomáhá bojovat proti bakteriím jako je například E.coli. Díky obsahu quercentinu může cibule také pomáhat v boji proti růstu bakterie H.pylori, která je známa tím, že způsobuje žaludeční vředy.
Cibule obsahuje také takzvaná prebiotika, které podporují vstřebávaní důležitých minerálů. Vápník je zcela zásadní pro zdraví našich kostí a tak je jeho pravidelná konzumace součást prevence proti osteoporóze.
Cibule obsahuje takzvanou oligofruktózu, což je rozpustná vláknina, která pomáhá našemu tělu při trávení a udržuje zdravou rovnováhu bakterií ve střevech. Podle této studie je oligofruktóza dobrá při léčbě průjmu.
Další vlákninou v cibuli je Inulín. Inulín má řadu pozitivních vlastností. Tato vláknina funguje jako potrava pro dobré bakterie v našich střevech a tím pádem zde udržuje rovnováhu.
Antioxidanty obsažené v cibuli pomáhají snižovat cholesterol a bojují proti nejrůznějším zánětům v našem těle. Antioxidant pod názvem quercentin zlepšuje průtok krve a pomáhá zabraňovat krevním sraženinám. Cibule dále snižuje krevní tlak a tím i risk vzniku infarktu a dalších srdečních nemocí.
Cibule také pomáhá stimulovat produkci glutationu, který působí proti oxidaci buněk a bojuje proti nemocím očí (například makulární degenerace a šedý zákal). Cibule obsahuje také takzvané thiosulfináty, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. Často se používá syrová cibule k čištění zubů. Pokud se bojíte zápachu z úst, tak se doporučuje sníst hrst ořechů nebo petržel.
Cibule obsahuje také prebiotika, který zlepšují spánek a dokonce pomáhají snižovat stres.
Cibule obsahuje spoustu živin, které pomáhají zabraňovat předčasnému stárnutí. Mezi hlavní patří například silný antioxidant quercentin, který působí proti vráskám. Vitamíny C, A nám zase pomáhají udržovat pleť pružnou a zároveň pomáhají proti škodlivému UV záření.
Cibule má velmi málo kalorií a nízký glykemický index 10. Má vysoký obsah vlákniny a spoustu antioxidantů, které jsou důležité při hubnutí. Cibule je v dietě velice vhodná do zeleninového salátu nebo k vařenému masu. Pokud vám nevadí menší zápach, pak není nic lepšího než tuto skvělou potravinu zahrnout do každého jídla.