Péřové ovocné knedlíky

22. 07 2025 | 08.13

 Obsahuje obrázek: Ovocné péřové knedlíky

 Lehoučké a nadýchané kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbeným sladkým letním obědem. Naplněné ovocem, které máme nejraději a na talíři polité oslazeným tvarohem nebo jen cukrem a máslem chutnají skvěle!

Suroviny

 4 porce 

 

 

 

Postup přípravy

 

Postup na ručně vyrobené těsto

Kvásek děláme vždy z části předem odměřeného a zváženého celkového množství tekutiny i mouky. Kvásek tvoří mouka, tekutina a všechno droždí. Vše rozmícháme, můžeme přiživit trochou cukru nebo lžičkou medu a necháme v teple vykynout. V míse smícháme zbytek mouky, sůl, přidáme vejce nebo žloutky dle receptu, cukr, zbytek tekutiny, případně koření, vykynutý kvásek a promícháme. Pak teprve přidáme tuk a vypracujeme těsto. Tuk se přidává později, protože zrnka mouky potřebují nasáknout tekutinu a tuk, který by je hned obalil, by tomuto nasáknutí zamezil a těsto by špatně kynulo.

U jemných těst (koblihy, některé záviny nebo vánočky) nejdříve třeme změklý tuk s cukrem do pěny, pak zašleháme vejce nebo žloutky a k této pěně přidáme kvásek a střídavě tekutinu s mouku.

U jednoduchých těst neděláme kvásek, ale můžeme z droždí a části cukru udělat kašičku, pak přidat tekutinu, mouku a ostatní suroviny a vypracovat těsto.

Těsto zpracováváme vařečkou v míse tak dlouho, až se přestane chytat na vařečku i mísu a je pěkně hladké. Lepší je vždy měkčí (volnější) těsto než tuhé a hutné, protože lépe a rychleji kyne. Také dobré propracování, kterým se do těsta vhání vzduch a uvolňuje se lepek z mouky, pomáhá.

Pak těsto zakryjeme proti osychání a necháme kynout. Trvá to asi hodinu (u litých kynutých těst třeba na lívance jen půl hodiny), u těžkých a hodně tučných těst déle (3-4 hodiny, někdy i přes noc).

Správně vykynuté těsto poznáme tak, že zdvojnásobí objem, po píchnutí prstem se vytvoří důlek, který zůstává nebo se jen zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží zpět a překynuté vytvoří kráter. Tomu lze odpomoci tak, že těsto lehce znovu propracujeme (přetužíme) a necháme kynout, už ale kratší čas.  Přetužení těsta (vychytáme dřív, než těsto zcela překyne) se doporučuje i pro lepší kynutí (vyženeme jím oxid uhličitý a dodáme kvasinkám kyslík), s těstem se pak lépe pracuje.

  1.  
  2.