Bramborové placky

17. 10 2023 | 08.44

 Recept na bramborové placky nebo také lokše, podle mojí babičky

 

Na přípravu 7 kusů bramborových placek o průměru 16 cm budeme potřebovat

  • 400 g uvařených  brambor
  • 130 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Lžíci sádla nebo másla na pomaštění
  • Litinovou pánev na pečení
  • Štětec nebo mašlovačka na potírání placek

Litinovou pánev nebo plotýnku zachovat zahřívat. V kastrůlku rozehřejeme sádlo nebo máslo na pomaštění placek a připravíme si mašlovačku nebo štěteček na potírání placek.

Uvařené, oloupané a studené  brambory  nastrouháme na jemné struhadle. Přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček asi jako na bramborové knedlíky.

 

Části těsta odkrajujeme a na pomoučeném vále rozvalujeme na tenké placky silné 2-3 mm.

Do rozpálené litinové pánve vložíme placku a zvolím ji postupně opéct z obou stran. Netrvá to déle než 3 – 4 minuty. Upečenou placku přemístíme do misky a jednu stranu potřeme sádlem nebo máslem.

Placky vrstvíme na sebe, udrží se déle teplé.

 

Babička je ještě přiklopila větším hrncem. Když se nesnědly najednou a zbyly do druhého dne, přiklopené je lehce prohřála v troubě po snídani je namazala  švestkovými povidly . Je to moje vzpomínka na dětství.