Quinoa obsahuje mnoho prospěšných látek - například všech devět esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje dvakrát více proteinu než rýže. To z ní činí ideální potravinu pro vegetariány a vegany. A u tohoto stravování ještě chvíli zůstaneme. Ve veganských kuchařkách totiž najdeme pestrou škálu receptů, jak quinou připravit:
Tento recept je z blogu mycookingdiary.cz a pochází z kuchařky známé Elly Woodward. A pokud jste někdy vařili podle Elly, určitě víte, že všechny její recepty jsou opravdové lahůdky.
Brambory omyjte, uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté nakrájejte na menší kousky a společně s prolisovaným česnekem a kořením (vším kořením! :-)) orestujte na pánvi. Následně zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu. Hezky promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová. Během vaření hlídejte stav vody a budete-li potřeba, klidně další přilijte. Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.