Fazole jsou velmi výživné, o tom není pochyb, navíc jsou velmi levné a když se dobře připraví, výborně chutnají. Jejich použití je univerzální - od polévek, pomazánek, hlavních jídel, až po bezlepkové brownies. Pokud máte problém s nadýmáním po konzumaci fazolí, vyzkoušejte osvědčené rady pro jejich namáčení a vaření.
Fazole nám dodají pořádnou dávku bílkovin, v našem jídelníčku mají důležité místo, stejně jako další luštěniny. Obsahují hodně vlákniny, jsou zdrojem vitaminu B a železa. Pro vegetariány jsou úžasnou potravinou, ale prospějí každému. Při konzumaci fazolí získáme potřebnou dávku energie, přitom ale neobsahují cholesterol a mají v sobě jen málo tuku.
Fazolí je velké množství druhů, které se liší velikostí a barvami. Patří, stejně jako čočka, hrách, sója a cizrna, do rodiny luštěnin. Postup při vaření všech je velmi podobný. Pokud hledáme luštěninu, která je rychle uvařená a nenadýmá, tak nejspíš sáhneme po červené čočce - ta je zvlášť vhodná pro menší děti a nepotřebuje namáčení.
Postup je velmi jednoduchý a pokud fazole namočíme na dostatečnou dobu, uchovají si pěkný vzhled a hezký povrch i po uvaření:
Dobrá zpráva na závěr: Ti, kdo konzumují fazole i jiné luštěniny pravidelně, říkají, že nadýmání je časem trápí výrazně méně.