Pokud patříte mezi lidi, kteří drží dietu a dáváte si pozor na každou složku vaší stravy, nemusíte se bát přidat si ji na talíř. Tato ředkev je totiž známá svou mimořádnou dietnosti a méně než 100 gramů této zeleniny vám dodá energii kolem 80 kJ. Nemusíte se tedy bát, že se na vás po její konzumaci nalepí nějaké tukové polštářky. Při dietě je tato zelenina dokonce doporučená.
V Japonsku je zeleninou číslo jedna. Detoxikuje organismus a v ledničce vám vydrží i několik týdnů. Řeč je o japonské bílé ředkvi Daikon. Kromě toho je velmi dietní a napomáhá správnému trávení.
Tato skvělá kořenová zelenina obsahuje ve 100 g 104 kJ (25 kcal). Energetická hodnota je dána přítomností bílkovin, lipidů a sacharidů. Ze sacharidů převažuje glukóza, nerozpustná i rozpustná vláknina, která podporuje správnou činnost střev a působí v prevenci neinfekčních onemocnění hromadného výskytu včetně nádorových onemocnění. Její výhodou je nízká energetická hodnota a velké množství vody - až 94 % vody. Ředkví existuje mnoho druhů. Jsou různých tvarů a barev. Jarní bílá ředkev není vhodná k dlouhému skladování a je určena k okamžité spotřebě. V porovnání s černou ředkví, která má nejostřejší chuť, je ta bílá spíše jemnější chuti. Největší množství vitamínů a cenných látek je uloženo ve slupce a těsně pod ní. Proto by se před konzumací pokud možno neměla loupat. Zkrátka nejlépe je ji konzumovat jen tak zasyrova. Specifická chuť a vůně je dána přítomností specifických silic.
Ředkev zvyšuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a zvyšuje produkci žluči. Pro obsah purinových látek není vhodné ředkev ve velkém množství vhodné podávat nemocným se dnou. Pro obsah dráždivých látek není doporučována nemocným s chorobami trávicího ústrojí a ledvin.
Z minerálních látek v ředkvi převažují draslík, hořčík, železo, selen aj. Obsahuje průměrné množství vitamínů skupiny B a vitamín C. Vitamín E je zastoupen v menším množství.