Dopřávejte si sladký hrášek po celé léto. Základem je správný postup při výsevu. Hrách můžete pěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně. Rostlina navíc obohacuje půdu, takže se v ní bude dařit i jiným druhům zeleniny nebo květinám. Podívejte se, jak na to...
Zelenina, na kterou se vyplatí se těšit celý rok, je čerstvý zelený hrášek vypěstovaný na vlastní zahrádce. Jestli správně zvolíte odrůdy i dobu výsevu, můžete ho sklízet téměř po celé vegetační období.
Hrášek se pěstuje pro sladké a křehké lusky, které se sbírají v mléčné zralosti. Postupným dozráváním se však cukry v hrášku mění na škroby a hrách zhořkne. Abychom prodloužili dobu zběru sladkého a chutného hrášku, máme dvě možnosti.
Hrách je velice cennou předplodinou pro ostatní zeleninu. Na kořenech má totiž hliznaté bakterie, které vážou vzdušní dusík a obohacují jim půdu. Na teplo je hrách nenáročný, klíčí už při teplotách půdy 4°C, pozdní mrazíky pod -5°C však poškozují jeho mladé listy. Optimálně roste při teplotě 14 až 18 °C. Když teploty stoupnou nad 30 °C, květy se špatně opylují, netvoří se mladé lusky a ty stávající předčasně dozrávají.
Věděli jste, že existuje i bezlistý nepoléhavý hrách, tzv. afila typ? Zkuste polopozdní odrůdu s velkými zrny Kudrnáč, má vzpřímený růst a jeho výhonky se navzájem přichytávají o sebe. Rostlina nepoléhá ani nepotřebuje oporu, dorůstá do výšky 60 až 70 cm.